zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Комбинирането на антибиотици трябва да се преразгледа



Това е мнението на учени от Харвард.

16 април 2007, здраве.bg

Антибиотиците, които при тяхното едновременно приемане могат да намалят своята ефективност, могат в крайна сметка да доведат до увеличаване на ефективността на лечението. Този парадоксален извод е направен от Рой Кишони и неговите колеги от Медицинското училище към Университета “Харвард”.

Специалистите знаят, че някои антибиотици при тяхното съвместното приемане се оказват по-силни, отколкото при индивидуална им употреба (т.е. имат синергетичен ефект), докато други антибиотици, приемани заедно, се “потискат” взаимно и съответно действието им отслабва.

Колкото и да е странно, “слабите “антибиотици понякога могат да “изиграят силните”, твърдят американските учени.

В една и съща бактерия съществуват разновидности: едните са чувствителни към антибиотиците, а другите им оказват добра съпротива. Авторите на изследването са наблюдавали как обикновената чревна бактерия (Escherichia coli) реагира на различни, прилагани съвместно антибиотици. Първоначално те са я подложили на комбинация на доксициклин и еритромицин. Чувствителните варианти на бактерията са загинали, докато устойчивите са се размножили. След това учените са приложили съчетание на доксициклин с ципрофлоксацин (съвместното им действие по правило е по-слабо от индивидуалното) и в този случай бактериите са започнали да растат по-бързо, отколкото при използването на първата комбинация.

Учените смятат, че всичко зависи само от дозирането на препаратите. При намалена доза доксициклин чувствителните към бактериите антибиотици се размножават бързо. В този случай механизмът на естествения подбор работи срещу устойчивите бактерии.

Специалистите са поставили двата вида бактерии при различни условия (различна концентрация и пропорция на антибиотиците) и са открили, че в много ситуации чувствителните към антибиотиците бактерии напълно изместват устойчивите, заставяйки ги да отстъпят в конкурентната борба. Приложената след това “силна” комбинация от антибиотици помага на организма в крайна сметка да се справи...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    лекарства    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.