zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ново лекарство срещу рак на кръвта



2 ноември 2005, здраве.bg

Качествено нов медикамент, блокиращ производството на ракови клетки в кръвотворната система, бе представен на Шестата конференция по клинична хематология в България, провел се в края на месец октомври.
Препаратът за лечение на мултипленни миеломни болести Велкейд (Velcade) на фирмата Янсен-Цилаг има качествено нов механизъм на действие, с което се различава от химиотерапевтичните средства, унищожаващи разрасналите се вече ракови клетки.
Велкейд разпознава, атакува и унищожава само “лошите” клетки.
Приложен за пръв път у нас при 10 пациенти, при които класическите медикаменти почти са изчерпали своите възможности, според ръководителят на клиниката по хематология към Университетска болница “ Свети Георги” доц. Стефан Горанов, в тази крайна фаза на заболяването лекарството удължава преживяемостта с още 6 месеца.
Препаратът е изпробван в националните центрове по хематология и в университетските болници в София, Пловдив, Плевен и Варна.
“Велкейд” е включен в позитивния списък на здравното министерство и от 2006 година ще е достъпен за болните. Същото важи и за подобния на него медикамент Гливек на фирма Новартис.
Злокачествените заболявания на кръвта са най- опасни, тъй като засягат най-много органи и системи. Напоследък те показват ясна тенденция към зачестяване.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.