zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ново лекарство срещу рак на кръвта2 ноември 2005, здраве.bg

Качествено нов медикамент, блокиращ производството на ракови клетки в кръвотворната система, бе представен на Шестата конференция по клинична хематология в България, провел се в края на месец октомври.
Препаратът за лечение на мултипленни миеломни болести Велкейд (Velcade) на фирмата Янсен-Цилаг има качествено нов механизъм на действие, с което се различава от химиотерапевтичните средства, унищожаващи разрасналите се вече ракови клетки.
Велкейд разпознава, атакува и унищожава само “лошите” клетки.
Приложен за пръв път у нас при 10 пациенти, при които класическите медикаменти почти са изчерпали своите възможности, според ръководителят на клиниката по хематология към Университетска болница “ Свети Георги” доц. Стефан Горанов, в тази крайна фаза на заболяването лекарството удължава преживяемостта с още 6 месеца.
Препаратът е изпробван в националните центрове по хематология и в университетските болници в София, Пловдив, Плевен и Варна.
“Велкейд” е включен в позитивния списък на здравното министерство и от 2006 година ще е достъпен за болните. Същото важи и за подобния на него медикамент Гливек на фирма Новартис.
Злокачествените заболявания на кръвта са най- опасни, тъй като засягат най-много органи и системи. Напоследък те показват ясна тенденция към зачестяване.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    
 

more news

 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Одобрявате ли съществуването на вериги аптеки?
  •  Да - цените в тях по правило са по-ниски.
  •  Не - мисля, че те нямат нищо общо с фармацията, а просто гонят само печалбата.
  •  Не обръщам внимание дали аптеката е част от верига или не - интересува ме само ниската цена.
  •  Винаги търся аптека, в която работи истински фармацевт, а не такъв, превърнал се в обикновен продавач. Търся качествена услуга, а не толкова най-ниска цена.
  •  Този въпрос изобщо не ме вълнува.