zdrave.bg
Остеопороза
»хормоналната терапия
хормоналната терапия... лечение е оптималната профилактика на счупвания само при относително млади жени и то когато е започнато в сравнително ранен стадий на заболяването. Лечението трябва да се прилага своевременно, но ефективността му при налични вече остеопоротични счупвания е незадоволителна.

За да има подчертано добър ефект за запазването на костната тъкан, лечението с естрогени трябва да е продължително. Например при 5-годишен прием рискът от фрактури на гръбначен прешлен намалява с 90%, а рискът от фрактури на бедрената шийка - с повече от 50%. Резултатите се подобряват значително, ако приемът продължи 10-15 години.

Там, където хормоналната профилактика е широко разпространена, се препоръчва тя да продължава под съответен лекарски контрол без ограничение във времето или възрастта. Дълготрайното приемане на естрогени се отразява много благоприятно и върху сърдечно-съдовата система - чрез подобряване на мастната обмяна се намалява тежестта и честотата на атеросклерозата.

Проучвания са доказали, че жените на продължителна хормонална профилактика живеят 2 до 3 години по-дълго, а причината е в намалянето на тежките остеопоротични счупвания и в намалянето на сърдечно-съдовите заболявания.





 
изпишете търсеното на латиница
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.