zdrave.bg
Остеопороза
»що е остеопороза
що е остеопороза... е съставена от калциеви соли. Здравината на костите се дължи на белтъчната част, докато тяхната плътност се определя от калциевите съставки.

Костите не са статични структури, а тъкмо обратно - те непрекъснато се изграждат и разграждат - процес на ремоделиране на костите, който за удобство може да бъде разделен на 4 фази.

• Първата фаза се нарича фаза на покой. През тази фаза клетки от костния мозък преминават в костната повърхност и се превръщат в остеокласти.

• През втората фаза, наречена фаза на резорбция, остеокластите разграждат костното вещество, използвайки киселата среда за разтваряне на минералите и специални белтъци (т.нар протеолитични ензими) за разграждане на костните белтъци.

• Третата фаза е т. нар. фаза на възстановяване, по време на която клетки от костния мозък преминават в костната повърхност и се превръщат в остеобласти.

• През последната фаза, наречена фаза на структуриране (изграждане), остеобластите изграждат ново костно вещество от белтъци(т. нар остеоид), което впоследствие се минералзира. 90% от остеоида се изгражда от един специфичен белтък-колаген.

Според структурата си костното вещество се дели на 2 типа: кортикален и трабекуларен.

Кортикалният тип формира външната част на всички кости и съставлява около 75% от цялостната костна маса. Трабекуларният тип формира вътрешната част на костта, разполага се под кортикалния слой и има вид на гъба – състои се от преплитащи се като мрежа подпори. Трабекуларният слой съставлява 25% от цялостната костна маса, но поради порестия си строеж, той представлява по-голямата част от костната повърхност.

Ремоделирането на костите е ограничено в костната повърхност. Трабекуларният слой, който заема по-голямата част от тази повърхност, съответно търпи и по-значителни промени от кортикалния. За една година настъпва преустройство на около една десета от целия костен скелет. Двата процеса - на разграждане и на изграждане на костната тъкан са в непрекъснато динамично...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.