zdrave.bg
Бременност
»Седмици 26-30
Седмици 26-30... REM фазата на съня (което означава, че то може да сънува). Клепачите са отворени. Развиват се и белите дробове (така че шансовете за оцеляване на бебето при преждевременно раждане са добри).

За бъдещите майки: Матката заема все по-голяма част от коремната кухина над нивото на пъпа. С порастването на плода може да зачестят следните оплаквания:

- схващания на краката;

- леки подувания на глезените и ходилата;

- трудности при спане;

- недостиг на въздух;

- леки болки в долната част на корема;

- контракции на матката;

- по-често уриниране (поради натиска, който оказва матката на вашия пикочен мехур).

29-та седмица

За вашето бебе: От главата до таза то е близо 26 см (или неговата обща дължина е към 42 см). Тежи 1,2 килограма. През този етап на своето развитие плодът има сини очи и с тях може да възприема силна слънчева или изкуствена светлина, прозираща през стената на матката. Сега се движи по-малко, но все още рита отчетливо и се разпъва.

За бъдещите майки: Матката е около 10 см над нивото на пъпа. От началото на бременността вероятно сте прибавили около 10 кг. С увеличаване на шансовете за оцеляване на бебето извън майчината утроба е нормално да се чувствате облекчени, развълнувани и нетърпеливи. Ако все пак раждането започне преждевременно, първите признаци са

• контракции на матката,
• болка в долната част на гърба,
• изтичане на амниотичните води.

В голям брой от случаите можете да предотвратите преждевременното раждане, като заемете легнало положение или чрез мускулни релаксанти и други лекарства, предписани от вашия лекар (те обаче изискват най-често хоспитализация).

Препоръки за седмицата: Кръвното ви налягане може да се покачи, макар и в малка степен, през седмия месец. Консултирайте се с личния си лекар, ако се оплаквате от силно главоболие, замъглено зрение или силно подуване на ръцете, краката или глезените. Качването на много килограми също може да се окаже сериозен проблем....



следва: Седмици 31-34

 
изпишете търсеното на латиница
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.