zdrave.bg
Бременност
»Седмици 9-12
Седмици 9-12... още много хора да не забелязват, че носите по-свободни дрехи и се заглеждате по други бременни жени. Твърде вероятно е все още да чувствате умора и потиснатост, но бъдете търпеливи, защото това ще трае още известно време.

Препоръки за седмицата: Ако смятате да се подложите на хорионбиопсия (CMS), то трябва да направите това в периода от 10-та до 12-та седмица. Това изследване представлява пренатален тест за откриване на генетични дефекти като Tay-Sachs, сърповидно-клетъчна анемия, повечето видове цистична фиброза и синдрома на Даун.

11-та седмица

За вашето бебе: Фетусът вече придобива по-сериозни размери – на дължина е около 5 см от главата до таза и тежи около 9 грама. Сега с помощта на доплеров стетоскоп могат да се чуят дори шумовете от сърдечната дейност на бебето. Ноктите на пръстите и външните полови органи започват да се формират, а през това време бебето преглъща и рита, въпреки че все още не може да го усетите.

За бъдещите майки: Матката продължава да се увеличава, като се разполага в долната част на корема. Може да констатирате промени в кожата, косата и ноктите си.

Препоръки за седмицата: Не пренебрегвайте устната хигиена през цялата бременност. Почиствайте и мийте зъбите си редовно и посещавайте своя зъболекар поне веднъж през всеки месец от бременността. Венците са склонни да кървят повече от обикновено поради увеличения кръвен обем и хормоналния статус.

12-та седмица

За вашето бебе: Дължината на фетуса вече е около 6 см от главата до таза, а неговото тегло – 11 грама. Тялото на бъдещото бебе е почти оформено - от зъбните зачатъци до ноктите на краката. Единственото, което му предстои до края на бременността, е да продължава да расте. Зад гърба ви е вече най-критичният период от развитието на плода. Затова шансовете да се обърка нещо драстично намаляват.

За бъдещите майки: Гаденето и неразположението започват да намаляват. Въпреки това от време на време може да изпитвате...



следва: Седмици 13-16

 
изпишете търсеното на латиница
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.