zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хората и шимпанзетата са правили секс помежду си 4 млн. години



Хората и шимпанзетата са правили секс помежду си 4 млн. години

Това са изводите на генетици от САЩ.

09 август 2007, здраве.bg

Дори след като първобитните хора и шимпанзето по пътя на еволюцията вече са били разделени те са продължили да се чифтосват помежду си над 4 милиона години, твърдят учени от Масачузетския технологичен институт (MIT). В резултат на това са се раждали хибриди, които са били способни да се възпроизвеждат.
Отдавна е известно, че генетичният код на шимпанзето е най-близък до този на човека, но сега за първи път се привеждат доказателства за хибридизация между двата вида.
Сензационният извод е направен от американските учени след обстойно изследване на гени от човекоподобни маймуни и хора, съобщава списание Nature. Основно внимание е било отделено на периода, в който тези видове са започнали окончателно да се разделят.
“Наблюденията дадоха неочаквани резултати относно това как и кога човекът се е разделил с най-близкия си родственик – шимпанзето”, казва ръководителят на изследователския екип проф. Дейвид Рейх. “Сравнението на ДНК на двата вида показва, че окончателното отделяне на двата вида е станало преди най-много 6,3 милиона години, т.е. доста по-късно, отколкото се предполагаше досега”.
Според учените, след първоначалното отделяне е имало продължителен период на хибридизация – цели 4 милиона години, а чак след него двата гена окончателно са станали различни.
Хибридизацията е известна в науката като важен етап от развитието на растенията, но до този момент на нея не се отдаваше особено внимание, когато ставаше дума за еволюцията на животинските видове.
“Човешкият геном съдържа информация не само за това какъв е, но и за превръщането му в хомо сапиенс”, посочват в своята публикация учените. “Част от гените е много по-стара от останалата и е истинска история на еволюцията”.
По данни от изследването Х-хромозомата (при жените те са две, а при мъжете – една) са най-младата част от генома, която се е обособила непосредствено преди разделянето.
“Много вероятно е подобни процеси да е имало и при обособяването на другите животински видове. Това че ние не знаем дали е така...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.