zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Причини за възпаленията



Причини за възпаленията

Възпаленията може да станат причина за заболяване, но и да помогнат на тялото да се справи с такова.

Възпаленията са невидимата причина или следствие за повечето заболявания, но може да са и показател за правилното им лечение.

11 февруари 2013, здраве.bg

... причини, които са директно свързани с появата на възпаление в тялото. Те могат да са резултат от прекомерни натоварвания или тренировки, от мускулно разтягане или болка. Различни всекидневни занимания също могат да станат причина за възпаление, което като цяло е съпроводено от болка и чувство за дискомфорт.

Раздразнение

Всеки тип раздразнение или подуване на която и да е част от тялото причинява възпаление, наред с другите неблагоприятни симптоми. За подуването и раздразнението може да има множество други причини, но това, което е добре да знаем, е, че със сигурност самото то е достатъчен повод за възпаление.

Бедни на протеини храни

Всички храни, които съдържат малко протеини, но са богати на въглехидрати, са потенциален източник на възпаление. Доказано е, че режимът на хранене с по-ниска консумация на въглехидрати води до ограничаване на възпаленията. До определена степен обаче това е индивидуално и зависи изцяло от това как човек реагира на конкретния вид храна. В много случаи възпалението се дължи на алергична реакция към специфична храна и се проявява в конкретна част на тялото.

Дисбаланс на хранителни вещества

Според много специалисти дисбалансът или липсата на важни мастни киселини може да е сред основните причини за появата на възпаление. Затова е много важно да поддържаме нормални нивата на омега-3 и омега-6 мастните киселини във всекидневното ни меню.

Докато, от една страна, омега-3 мастните киселини помагат за ограничаване на възпаленията в тялото, омега-6 мастните киселини ги стимулират. Поддържането на баланс между двата вида мазнини ще ни осигури добро здраве и правилно функциониране на всички части на организма.

Съотношението между двата вида мастни киселини трябва да е 4 към 1 в полза на омега-6.

Хормонални промени или дисбаланс

Друг чест и важен фактор, водещ до възпаления, е промяната или дисбаланса в секрецията на хормони. Различни изследвания сочат, че промените в нивата на естрогена, тестостерона...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.