zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Дяволски нокът: ползи за здравето, дозировка и странични ефекти



Дяволски нокът: ползи за здравето, дозировка и странични ефекти

Ексцентричната за нашите региони билка успешно и все по-често се прилага от традиционната медицина.

30 май 2012, здраве.bg

Дяволският нокът е странно наглед растение с родина Южна Африка. То е получило името си заради подобните на нокът шушулки на семената, покрити с кукички. Ранните колонизатори донесли дяволският нокът в Европа и го използвали най-вече за лечение на артрит.

Цилиндричният корен на дяволския нокът е частта, която се използва и днес в традиционната и алтернативната медицина с лечебни цели. Днес много компании произвеждат кремове, тинктури, таблетки и капсули, съдържащи екстракт от дяволски нокът.

Дяволският нокът се е използвал традиционно против възпаления и болки. Двете му основни химични съставки са харпагозид и бета ситостерол. Тези съставки притежават противовъзпалителни и аналгетични (успокояващи болката) свойства, като въздействието при хронични болки е по-добро, отколкото при остри. Дяволският нокът се е използвал и като стимулатор на апетита и за подобряване на храносмилането. Притежава още седативни свойства и може да действа като диуретик.

Заради всичко това дяволският нокът може да се прилага за лечението на:

Остеоартрит, ревматоиден артрит, подагра

Клинични опити са доказали, че дяволският нокът е ефективно противовъзпалително средство, подходящо като съпътстващо лечение на остеоартрит, ревматоиден артрит и подагра. Трябва да имаме предвид обаче, че за добър ефект следва да се приема редовно в продължение на поне 3 месеца, макар някои хора да съобщават за подобрение и след десетина дни.

Болки в гърба, колената и таза, ишиас

Уникалните аналгетични и седативни свойства на дяволския нокът облекчават хроничните болки в гърба, колената и таза и помагат при ишиас. Терапията допринася и за отпускането на мускулите и облекчаването на болките в тях. Може да се използва и при ставни болки.

Храносмилане

Дяволският нокът стимулира апетита. Може да облекчи констипацията, диарията и стомашните спазми. Стимулира доброто смилане на храната и усвояването на полезните вещества в нея.

За понижаване на холестерола

Друга...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.