zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Магданозът: витамини и ползи за здравето



Магданозът: витамини и ползи за здравето

фото: wikipedia

Магданозът съдържа много и различни витамини и минерали, а не е просто за украса на храната.

здраве.bg

Магданозът, определян от мнозина като „най-популярната билка на света”, наистина е нещо много повече от обикновена декорация за чинията с храна. Античните гърци го считали за свещена билка и носели венци от магданоз, за да стимулират апетита си. Древните римляни пък дъвчели листа от магданоз преди да пият вино, за да се предпазят от опияняването.

Член на семейство Umbelliferae, магданозът, или Petroselinum crispum, има две основни разновидности: къдрав и италиански плосколист.

Хранителни вещества в магданоза

Магданозът, и особено т.нар. италианската му разновидност, съдържа много полезни за здравето витамини и минерали – витамини А, В12, С и К, бета-каротин, фолиева киселина, както и желязо, калций и протеини. Половин чаша пресен магданоз ни носи 10% от дневната препоръчителна доза желязо и съдържа 3 пъти повече витамин С от същото количество портокали.

Изобилието от хлорофил в магданоза подсилва имунитета, ограничава възпаленията, прочиства токсините, премахва мукуса и освежава дъха.

Зелената подправка съдържа и алфа-линоленова киселина, омега-3 мастни киселини, които помагат за предотвратяването на сърдечносъдовите заболявания и артрита.

Витамин А и каротеноиди

Магданозът е богат на витамин А – съдържа 320 IU в супена лъжица, което са 10% от препоръчителната дневна доза. Витамин А е важен за доброто зрение, за растежа на костите и за клетъчния растеж и диференциация. Той помага и за регулирането на имунната система и съдейства на лимфоцитите да се борят по-ефективно с инфекциите.

Освен щедрото количество витамин А, една супена лъжица магданоз съдържа и 192 микрограма бета-каротин - мощен антиоксидант, провитамин А (което означава, че в тялото се превръща в този витамин).

Два други каротеноида в магданоза – лутеин и зеаксантин – помагат за предпазването от макулна дегенерация - очно заболяване, чиито причини са свързани...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
    Session halted. Invalid SQL: SELECT subjects_id FROM zdrave_news_subjects WHERE news_id =5869/