zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тай чи: дали е за нас?



Тай чи: дали е за нас?

Тай чи е еднакво подходящо за хора на различна възраст и с различна двигателна активност.

27 март 2012, здраве.bg

Тай чи е ненатоварваща и успокояваща практика, която може да се изпълнява от хора на всякаква възраст и да донесе много и различни ползи за здравето ни. Това е своеобразна подвижна форма на йога и медитативно упражнение за тялото и ума.

Тай чи е възникнало като практика в Китай преди много векове и вече се практикува от милиони хора по целия свят. Включва серия от бавни движения от бойните изкуства и често имитира движенията на различни птици и животни. Упражненията в тай чи представят характерните качества на ин и ян. Това са качествата, които определят силите и слабостите на мъжкото и женското. Целта на хората, които практикуват тай чи, е да постигнат баланс на ин и ян и в ежедневието си, и в духовния си живот.

Чи е силата на живота. Според китайците това е силата, отговорна за въодушевлението ни в живота. Като развиваме своето чи и го караме да циркулира по-бързо из тялото, това подобрява здравето и жизнеността, твърдят китайските учения. Когато чи е блокирано в тялото, се вярва, че това причинява заболявания. Чи се повлиява и от много от алтернативните терапии като акупунктура и рефлексология.

Друга цел на тай чи е постигането на спокойствие и тишина на ума. Упражненията сами по себе си са много отпускащи и, концентрирайки се върху правилното им изпълнение, освобождаваме съзнанието си от стресиращите и хаотични мисли, които често ни нахлуват в главата.

С научаването на правилния метод на тай чи, движенията ни ще станат ритмични и бавно ще преливат от една позиция в друга. Ще натрупаме знания за баланса, правилната стойка на тялото, фините моторни движения и ще разберем как да се предпазим от травми и контузии. Това води до подобрено чувство на комфорт, когато вървим, стоим, тичаме и се движим. Аспектът от бойните изкуства в тай чи ни осигурява възможността да се научим на предпазни мерки, когато личната ни сигурност може да е изложена на риск.

Ползи за здравето, които тай чи ни дава:

- Облекчава тревожността и стреса;
- Подобрява...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    любопитно    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.