zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кои са 10-те най-популярни диети



Кои са 10-те най-популярни диети

Изборът на диета за отслабване следва да е съобразена и с личните особености и желания.

В търсенето на отслабване модата и доказателствата вървят успоредно.

dieti.info

Неотдавна доклад на Световна здравна организация определи затлъстяването и наднорменото тегло за пандемията на XXI век. Нова диета за отслабване се включва в неравностойната битка с тях почти всеки ден. Но поне засега най-популярни остават старите утвърдили се диети.

Диета на Аткинс

Диетата на Аткинс използва факта, че консумацията на въглехидратни храни покачва нивото на инсулин. Повишените му стойности карат тялото да складира енергия под формата на мазнини. Ако ограничите до минимум въглехидратите в храната си, тялото ще започне да гори по-ефективно повече мазнини - за производството на енергия, твърди авторът на диетата д-р Робърт Аткинс. Той издава за пръв път едноименната книга през 1972 г. и оттогава интересът към диетата му не стихва. Дори се появяват нейни разновидности като например диетата Еко-Аткинс.

Зоната

Зоната е друга диета, която има за цел контрол на инсулина, но за разлика от диетата на Аткинс тя не елиминира напълно въглехидратите. Препоръчителното съотношение на основните хранителни вещества е:
- 40% въглехидрати,
- 30% мазнини,
- 30% белтъчини.

Въглехидратите трябва да бъдат задължително нерафинирани.

Диета Южен бряг

Тази диета за отслабване също се фокусира върху контрола на инсулин и разграничаването на добрите от лошите въглехидрати. Създадена от американския кардиолог д-р Артър Агатстоун първоначално с цел да повлияе благоприятно състоянието на сърцето и кръвоносните съдове на свои пациенти, диетата Южен бряг днес е широко популярна.

Средиземноморска диета

В някои от средиземноморските страни (Италия, Франция) само 7 до 10% от хората страдат от затлъстяване. Тази благоприятна статистика се обяснява със здравословния начин на хранене, традиционен за хората в средиземноморския...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
    Session halted. Invalid SQL: SELECT subjects_id FROM zdrave_news_subjects WHERE news_id =5415/