zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нужни ли са ни имуностимулаторите



Нужни ли са ни имуностимулаторите

Приемането на имуностимулатори

здраве.bg

Укрепването на имунитета безспорно е една от най-обсъжданите теми днес. Мнозина се тревожат как да се подготвят за сезона на грипа и настинките. Най-често срещаният съвет е да се приемат имуностимулатори. Почти винаги се намират хора, които с патос разказват за някое “забележително средство”, което са ползвали и което е помогнало на семейството, съседите, роднините... А лекарите веднага задават въпроса – защо сте го взели?

Имуностимулаторите вече са неразделна част от живота на много хора през есента. Детето изпада в униние, не иска да ходи на училище, ние му даваме капки, то преминава през целия курс и всичко е наред. Трябва да предаваме проект, а ние често настиваме. По съвета на колеги изпиваме някакво вълшебно лекарство, което “помага страшно много”.

В същото това време специалистите постоянно предупреждават, че имунната система е твърде сложна, за да “се стегне” с такива средства.

За постигане на здравословния баланс трябва да се изравнят двете сили: противовъзпалителната (предизвиква възпаление, убива навлезлите вредни микроби или вируси) и антивъзпалителната (контролира процесите на самите действия). Нарушението на този баланс води до сериозни последствия, в това число може да се стигне и до инфекциозно-токсичен шок.

В никакъв случай не бива да приемат имуностимулатори тези, чиито роднини боледуват от автоимунни заболявания (ревматоиден артрит, инсулинозависим захарен диабет и др.).

Повечето имуностимулатори, които се продават без рецепта в аптеките, не влияят сериозно на имунната система. При грип или настинка те могат да помогнат (и то не винаги!) , но да се пият профилактично специалистите са категорично против.

Широко разпространено, но погрешно схващане е, че трябва да се повишава имунитета при чести простуди, възпалителни заболявания, преминаващи в хронични, трудно зарастващи рани и т.н. Само лекар може да определи реалната потребност от имуностимулатори. Според статистиката само 5% от хората действително имат проблеми...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    лекарства    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.