zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ниско калоричните храни спомагат за затлъстяването!?



Ниско калоричните храни спомагат за затлъстяването!?

здраве.bg

Много хора днес отдават предпочитание на ниско калоричните храни. Изучавайки внимателно съдържанието на белтъчините, въглехидратите и мазнините върху опаковката, те се стремят да изберат “най-облекчения” вариант. Диетичните сладки и обезмаслените млечни продукти на пръв поглед изглеждат напълно безопасни за фигурата, но всъщност, оказва се, това не точно така.

Според ново изследване, проведено от американски учени от Университета на Калифорния в Сан Диего, тези храни дори може да са по-вредни от техните калоричните варианти.

Резултатите от изследването показват, че ниско калоричната храна всъщност води до затлъстяване, тъй като организмът изгубва способността си самостоятелно да регулира денонощната норма от енергия.

“С времето човекът започва да яде много повече, отколкото му е необходимо: той увеличава порциите, яде все повече, а в определен момент просто изгубва чувството за мярка”, съобщава списание Nature.

“Нискокалорична торта – това е само название, което по вълшебен начин действа на купувачите, които се грижат за своята фигура т.е. това е само един рекламен трик, който въздейства на психиката на хората”.

Хората употребяват ниско калорични продукти, успокоявайки се с факта, че
от тях не се пълнее, но не се замислят, че в повечето случаи натуралните компоненти в такива храни са заменени със синтетични аналози - в диетичната торта маслото е заменено с маргарин, натуралното какао със соев шоколад, яйцата - с яйчен прах и т.н.

За вкус се добавят модифицирани (идентични на натуралните) ароматизатори в вкусови добавки. А за да не се разваля храната, тя се подобрява с различни емулгатори, стабилизатори и консерванти.

“Ниско калоричната диетична кола - това понятие просто е виц”, твърдят американските диетолози. Диетичните газирани напитки са изцяло синтетични. Захарта в тях е заменена със заместители: сорбитол, захарин и т.н.

Разликата в калориите всъщност е незначителна, но, както се оказва, постоянната употреба на диетични...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.