zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво пречи на правилното хранене: 8 погрешни навика



Какво пречи на правилното хранене: 8 погрешни навика

Яйцата наистина съдържат много холестерол, но в тях има и лецитин с холин, които го разрушават.

здраве.bg

Съветите за здравословното хранене са безброй. И колкото те са по-категорични, толкова повече се увеличава вероятността да са далеч от истината. В действителност това, което през вековете се е появило на нашата трапеза носи повече полза на организма, отколкото вреда. В противен случай тези продукти биха изчезнали от менюто – на принципа на естествения подбор.

В света на храненето всичко е много относително. И все пак по-скоро трябва да се говори не за неподходящи и дори вредни храни, а за лоши хранителни навици. А към тях трябва да причислим и някои на пръв поглед 100% правилни напътствия:

1. Трябва да се ядат колкото се може повече зеленчуци.

Този съвет не предизвиква никакви съмнения – зеленчуците съдържат витамини и целулоза, те са нискокалорични, създават чувство за ситост и понижават кръвното.
Но твърде голямото количество зеленчуци се отразява негативно на хората с проблем в стомашно-чревния тракт (колити и т.н.).
Жените не трябва да се хранят само със зеленчуци, защото недостигът на желязо ще се отрази на техните детеродни способности. Те се нуждаят задължително и от продукти от животински произход.

2. Завинаги да се откажем от мазната храна.

Това е напълно възможно, но дали е необходимо и още повече - дали е полезно? Вярно е, не трябва да злоупотребяваме с тези продукти, защото те са източник на холестерол, който в големи количества способства за развитието на атеросклероза и проблеми със сърцето.
Но отказвайки се напълно от мазнините, ние се отказваме от витамин А, отговорен за зрението и витамин Е, наречен още “витамин на красотата”.
Освен това, казвайки не на мазнините, хората по правило започват да употребяват повече захар.

3. Маслото трябва да се замени с маргарин.

Наистина тази смяна е полезна за сърцето, тъй като в растителните масла няма холестерол. Но например краве маслото доказано е от полза за зрението, а и укрепва имунитета. 1/3 от общото количество необходими мазнини трябва да постъпва за сметка на...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.