zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хламидиозата: една болест... инкогнито



Хламидиозата: една болест... инкогнито

здраве.bg

Преди 15-20 години най-честите “подаръци” от богинята на любовта Венера бяха сифилисът, хонореята и трихомониазата. Днес най-разпространеният вид полова инфекция е хламидиозата.

Заболяването често няма симптоми и неговият латентен период продължава около един месец. През това време човек се смята за здрав и съответно е потенциален източник на инфекцията.

Сифилисът и другите венерически болести като правило се поддават добре на лечението с антибиотици (на основата на пеницилина), но това не се отнася до хламидиозата. Антибиотиците, известни от десетилетия, не могат да проникнат в заразните клетки и не оказват никакво въздействие на инфекцията. Затова ако болният случайно е забелязал наличието на незначителни секрети или сърбеж и е решил да се лекува самостоятелно с помощта на достъпните антибиотици, той само ще си навреди, убивайки полезната микрофлора и съответно подкопавайки имунитета си.

Хламидиозата поразява половите жлези и предизвиква редица последващи заболявания. При мъжете първо започват да страдат тестисите и простатата - съответно възникват уретрит, простатит, везикулит. При жените биват поразени яйчниците, тръбите, матката и уретрата.

За това заболяване е характерно поразяване на лигавиците на уретрата, увреждане на ставите и развитие на конюнктивит на очите. Но най-опасното усложнение от болестта е безплодието. Тя води до нарушения в репродуктивната функция както при мъжете, така и при жените.

Съществува вродена хламидиоза и при децата. Тя се проявява под формата на тежки пневмонии и менингити. Не са редки случаите и на семейна хламидиоза, когато боледуват родителите, но децата получават инфекцията чрез общите съдове, хавлии и предмети за лична хигиена.

Хламидиозата се диагностицира трудно. В половината от случаите се диагностицират т.нар. “микс-инфекции”. Тази болест-инкогнито често не идва сама, защото заедно с нея се пренасят и възбудителите на трихомониазата, гонореята, както и стафилококовите и стрептококовите инфекции (тъй като...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.