zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Няколко типични зимни опасности



Няколко типични зимни опасности

За да се получат измръзвания, не е задължително температурата да е отрицателна.

2/3 от травмите през този сезон са свързани с падания при заледяване.

здраве.bg

... вас.

Измръзванията
Не мислете, че те са възможни само при силен студ. Измръзване може да се получи и при температури около и дори над нулата - при силен вятър, при продължителна неподвижност, поради тесни и мокри обувки, особено ако вашият организъм е отслабнал след някаква болест или загуба на кръв.

Измръзването всъщност е термично изгаряне, което е резултат от студа. Най-опасни са измръзванията на носа, ушите и краката, които са и най-чувствителни. Проблемът с задълбочава, ако те изгубят своята чувствителност и изтръпнат поради продължителното въздействие на студа.

Измръзването има няколко стадия:
• I степен – измръзналите частr на тялото побеляват, отичат и изгубват частично своята чувствителност. При попадане на топло те посиняват. Не се тревожете – последствията са обратими. Кръвообращението се възстановява и нормализира изцяло най-късно до няколко дни, сърбежите и лющенето на кожата престават.
• II степен – поразена е повърхността на кожата. При затопляне тя става яркосиня, по нея се образуват мехури, пълни с течност. Частично кожата може да съхрани своята чувствителност, но пострадалият страда от треска и повишена температура на тялото. Кръвообращението се възстановява, но бавно. След няколко седмици кожата зараства и по нея не остават никакви белези.
• III и IV степен са най-опасни. Те са съпроводени с отмиране на тъканта и риск от гангрена. На практика тези две степени не са характерни за населените места, където човек винаги може да намери къде да се стопли или скрие от вятъра.

При изгубването на чувствителността на някоя част от тялото лекарите препоръчват нейното незабавно разтриване. Най-добре е това да става със сух вълнен плат. У дома за целта можете да използвате спирт или някакъв алкохол. Така ускорявате кръвообращението и повишавате температурата на обезчувственото място.
Можете да останете и половин час в топлата вана, но помнете, че температурата на водата не трябва да превишава 40 градуса. Стоплете и тялото си...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.