zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-честите кавги в семейството



Най-честите кавги в семейството

Пари, ревност, домакински задължения.

здраве.bg

... известно е, че 80% от жените след раждане преживяват депресия. Да не говорим, че чувството за благодарност за оказаното внимание ще осигури на мъжа домашен уют комфорт.

Съществуват случаи, когато мъжът, без да се интересува за издръжката на семейството, харчи парите за това, за което той сметне за уместно. В някои случаи може би това е единственият начин той да получи необходимия за него статус сред познатите си. Такова поведение често е свързано с ниската самооценка на мъжа, а не със стиснатост или безотговорност, както изглежда на пръв поглед.

А съпругата като никой друг може да управлява тази самооценка.

Днес все по-често между съпрузите се оформят т.нар. европейски финансови отношения. Жената плаща храната, мъжът – разноските по колата, уроците на децата и семейната почивка (или обратното). Трудности могат да възникнат тогава, когато жената открие, че тя харчи повече пари, отколкото нейния съпруг. Решавайки да отстрани тази “несправедливост”, жената започва “точни сметки”. Но това не води до нищо добро.

Ако доходите на жената значително превишават тези на мъжа и тя снизходително казва:”Остави си парите за себе си”, тя прави двойна грешка. Първо, забравяйки, че парите на мъжа са залог за неговата независимост и увереност в себе си, с тази фраза тя буквално издълбава почвата под краката му. Второ, тя отсича клона, на който седи той: постепенно у мъжа ще изчезне желанието да й прави подаръци.

От друга страна, не бива да се забравя, че на всяка жена, дори на най-богатата и финансово осигурената й е приятно, когато мъжът купува цветя и билети за кино или плаща на сервитьора в ресторанта.(а)

по материали от сп. Psychology Today

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.