zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-честите кавги в семействотоНай-честите кавги в семейството

Пари, ревност, домакински задължения.

здраве.bg

Психолози посочват най-разпространените причини за съпружеските кавги. Почетното трето място заемат малките препирни, свързани с неизпълнението на домакинските задължения. На второ място стои ревността на единия от съпрузите. Въпреки доста очаквания първото място се заема от кавгата заради пари.

Много жени все още смятат, че омъжвайки се, те трябва да бъдат под пълната материална закрила на своите съпрузи. Това е добре, ако съпругът получава заплата, която може да покрие разходите и да удовлетвори изискванията на жената. Но ако доходите на съпруга са ограничени, скандалът е неизбежен.

Възпитана в условия, при които бащата е издържал майката, жената изисква от своя съпруг пълно осигуряване на нейните потребности. Това в много случаи кара съпругът да усеща своята несъстоятелност в качеството си на глава на семейството. Това усещане засилва постоянните упреци на жената по повод на неизпълнените молби.

Тогава рано или късно мъжът, осъзнавайки, че работи колкото може, а не получава признание, търси финансова свобода при друга жена.

Финансовият въпрос е такава сфера от живота, където отношенията не могат да се оправят с обикновен скандал. Напротив – по този начин проблемите в семейните отношения се задълбочават още повече.

Жените, свикнали с финансовата независимост, харчат парите на своите съпрузи за общи нужди и за нуждите на своите мъже, но не и за себе си. Те смятат ,че е срамно да се искат пари за чорапогащници или козметика. Но този срам е лъжлив - той води до скрит конфликт.

Жената очаква нейният мъж сам да разбере от какво се нуждае тя. При “недосетливост” от негова страна възниква усещането за постоянна обида, която бързо прераства в криза на семейния живот. Затова – говорете помежду си, споделяйте проблема и търсете решение.

Мъжете от своя страна трябва да разберат, че червилото и кремът дори за жената, която не работи, а си стои у дома, не са просто прищявка, а са от онези малки неща, които могат да повишат настроението й. Така например...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 

more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.