zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Магнезият и витамин В6 са ключови за здравия сън



Магнезият и витамин В6 са ключови за здравия сън

здраве.bg

Сънят е основна съставна част от живота на човека. Недоспиването води до това, че организмът не може да се възстанови след тежкия работен ден и като следствие - до лошо здраве, намалено внимание, уморен външен вид. А ако успеем да се наспим, точно обратното - и изглеждаме и се чувстваме добре.

Напрегнатият ритъм на живот не способства за нормалния сън. След тежкия ден, ти се струва логично да спиш “като заклан”. Но в леглото започваш да се въртиш и да мислиш за всичко онова, което предстои на следващия ден.

Магнезият е един от най-важните микроелементи в нашия организъм, който може да помогне при проблеми със съня. Той играе важна роля в работата на централната нервна система, като осигурява нормалната нервно-мускулна проводимост и е част от основата за енергийния обмен.

Затова при недостиг на магнезий човек се уморява бързо, става раздразнителен, нарушава се неговият сън, а жените стават ревливи.

Магнезият постъпва в организма с хранителните продукти като пресни плодове, зеленчуци, ядки. За съжаление в съвременното хранене присъстват твърде малко продукти, богати на магнезий.

Широката употреба на полуфабрикати, фаст фууд, газирани напитки и увлечението по някои силно ограничаващи диети способстват за извеждането на магнезия от организма. Редица заболявания като диабет, бронхиална астма, зависимост от цигарите, прекомерната употреба на алкохол и приемането на орални контрацептиви също са съпроводени с недостиг на магнезий.

Този микроелемент бързо се изразходва при напрегнатия ритъм на живот, често съпроводен от стрес, физическо и умствено претоварване. Съществува своеобразен порочен кръг: недостигът на магнезий способства за развитието на стреса, който на свой ред засилва потребността на организма от магнезий.

Правилното хранене и здравословният начин на живот ще ви помогнат да се справите със стреса. Увеличете употребата на плодове и зеленчуци (особено тези, които са със зелен цвят), не прекалявайте с кафето и цигарите и по възможност...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.