zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разделното хранене – модна измислица!?



Разделното хранене – модна измислица!?

Много специалисти определят разделното хранене като неприсъщо за човешкия организъм.

То отучва организма да преработва добре храната и да усвоява напълно полезното в нея, твърди специалист.

dieti.info
четете още в dieti.info


Традиционните съчетания на продукти - например на картофено пюре с мляко, пържола и кисели краставички, отдавна са обявени от мнозина за “страшна отрова, разлагаща се направо в стомаха”.

На всички фанатици на разделното хранене физиологът Ринад Минвалеев, кандидат на биологическите науки дава решителен отпор. Той отбелязва, че в киселата среда на стомаха могат да се разграждат само белтъчините, а въглехидратите под формата на картофи или хляб прости “гният” в него. Именно този кисела среда ни позволява понякога да забравим за правилата за хигиена и за изядем ябълка без да сме я измили, а само поизтрили в ръкава си. Подобна относително стерилна среда се поддържа и в дванадесетопръстника, и в тънкото черво.
Размножаването на бактериите всъщност започва да се извършва в дебелото черво.

В какво се състои грешката на разделното хранене

За обосноваване на своята теория за разделното хранене Херберт Шелтън се е базирал на известните по негово време факти за разделното преработване на белтъчините (в киселата среда на стомаха) и въглехидратите (в алкалната среда на тънкото черво). Оказва се, че “американският лекар е забравил за дванадесетопръстника”, отбелязва Минвалеев. А именно в него се извършва едновременното преработване на белтъчини (от фермента на задстомашната жлеза трипсин), на мазнини (от чернодробния секрет, жлъчката и липазите) и на въглехидрати (от различните амилази). Т.е. никаква разделно храносмилане не съществува в дванадесетопръстника и това напълно опровергава цялата концепция за необходимостта от разделното хранене за облекчаване на храносмилането. “Природата се е погрижила за всичко - белтъчините, въглехидратите и мазнините се преработват едновременно без да предизвикват проблеми. Разбира се, това не е отнася за индивидуалната непоносимост”, твърди ученият, цитаран от АМИ-ТАСС.

До какво води продължителното разделно хранене

При приемането предимно на белтъчини, за тяхното преработване се отделят съответни ферменти - пепсин...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.