zdrave.bg
Артрит и артроза
»ревматоиден артрит
ревматоиден артрит...

Характерно е засилването на болката през втората половина на нощта и сутрешната скованост на ставите, като раздвижването е болезнено. Твърде рядко след първия пристъп болестта стихва спонтанно. По-често настъпва временно подобрение (ремисия). При ново изостряне се обхващат нови стави, но често се усилва възпалението и на вече засегнатите стави. Заболяването приема неблагоприятен ход обикновено след четвъртия пристъп.

Ставите постепенно се деформират, а движенията в тях се ограничават. В много случаи настъпва обездвижване на ставите, като околоставната мускулатура атрофира.

При ревматоидния артрит не се засягат ставите на таза и гръбначния стълб. Твърде често в областта на лактите и вътрешната страна на ръката се образуват характерни подкожни възли.

Пораженията на вътрешните органи се изразяват с развитие на
• плеврит (възпаление на обвивката на белия дроб),
• перикардит (възпаление на сърдечната торбичка),
• миокардит (възпаление на сърдечния мускул),
• ирит (възпаление на окото).
Най-сериозното усложнение е засягането на бъбреците, в които се развива възпалително-деструктивен процес с оформяне на нефросклероза (сбръчкване на бъбреците) и поява на прогресираща бъбречна недостатъчност.

Лечението
се състои в обездвижване на засегнатите стави през острия период и в противодейстаие на неправилното положение на крайника и на сковаването (например китката се шинира, за да не се свива надолу и встрани). Препоръчват се изправителни упражнения, с които се противодейства на свиването на пръсти, китки и колена.

Лекарственото лечение включва употреба на противовъзпалителни медикаменти от т.нар. нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Използват се и т.нар. бавнодействащи противоревматични средства, които са широка гама от медикаменти. Ако и тези средства не дадат ефект, се пристъпва към лечение с т. нар. кортикостероиди (медикаменти, производни на хормоните на кората на надбъбречните жлези).

Прогнозата...
 
изпишете търсеното на латиница
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.