zdrave.bg
Остеопороза
»рискови фактори
рискови фактори... за фрактури.

Лечението с кортикостероиди (хормони на надбъбречната жлеза), тироксин (хормон на щитовидната жлеза) и хепарин (произвеждан от черния дроб) може да предизвика намаляване на костната маса. Кортикостероидите обикновено се използват за лечение на ставни, алергични и белодробни заболявания и за потискане на реакцията на отхвърляне у пациенти с органна трансплантация. Те имат директен ефект върху костта – намалят костното образуване и засилват костното разграждане , а също намаляват чревното усвояване на калция и повишават бъбречното му отделяне. Преднизон (или еквиваленти) в доза под 10 мг дневно предизвиква минимална костна загуба. Високите дози кортикостероиди водят до костна загуба от порядъка на 10% през първата година от лечението.

Хипертиреоидизмът (повишена функция на щитовидната жлеза) намалява костната маса. Този ефект може да продължава години наред след успешно лечение на хипертиреоидизма. Заместително лечение с тироксин също може да доведе до остеопороза. Продължителното лечение с хепарин (12 000-50 000 единици дневно) е свързана с костна загуба в приблизително 1/3 от жените.

Системни ендокринни (на жлезите с вътрешна секреция), кръвни, стомашно-чревни заболявания и колагенози (болести на съединителната тъкан) могат да предизвикат остеопороза. Когато е причинена от системно заболяване, остеопорозата се означава като вторична. Ендокринни заболявания, които като провило са свързани с възникване на вторична остеопороза, са болестта на Cushing, хипертиреоидизмът, хиперпаратиреоидизмът (повишена функция на околощитовидните жлези) и захарният диабет.

От кръвните заболявания лимфомът и мултипленият миелом предизвикват вторична остеопороза.

Стомашно-чревни заболявания, които нарушават действието на витамин D и намаляват усвояването на калция, водят до развитие на остеопороза.

Болести на съединителната тъкан като синдром на Marfan също причиняват остеопороза.





 
изпишете търсеното на латиница
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.