zdrave.bg
Грип и настинки
»антивирусни средства и имуностимуланти
антивирусни средства и имуностимуланти... (включително при деца) – в повечето случаи се приемат през устата или са под формата на назален спрей. Приемането им с цел профилактика е продължително, по определена схема и се назначава от лекар.

• С оглед намаляване риска от развитие на сериозни усложнения вследствие остра респираторна вирусна инфекция (вкл. грип), се използват и средства, които повишават активността на имунната система при реакцията й срещу специфични бактериални агенти - обичайни причинители на повечето от усложненията. Такава е пневмококовата ваксина. Тя предпазва от развитието на заболяване, причинено от бактерията Стрептококус пневмоние (наречена още пневмокок) - един от най-честите причинители на инфекции на дихателната система (вкл. пневмонии). Усложненията вследствие на грипна инфекция често са причинени от тази бактерия. Ваксинирането с пневмококова ваксина няма за цел да предпази от грип, но може да предотврати развитието на усложнения след грипна инфекция, причинени от пневмокок и най-вече пневмония.

Ваксиниране с пневмококова ваксина се препоръчва на хора, които имат повишен риск от развитие на усложнения, засягащи дихателната система вследствие на грипна инфекция - това са индивиди с хронични белодробни и сърдечно-съдови заболявания, пациенти с нарушена имунна система - напр. раково болни, такива на лъче-, химио- или друга имуносупресираща (потискаща имунната система) терапия, ХИВ-позитивни пациенти и др. Препоръчва се приложението на ваксината и при: пациенти с трансплантирани органи, хронични бъбречни заболявания, заболявания или отстраняване на далака, алкохолици (особено тези с развитие на чарнодробна цироза). Уместно е да се прилага и при възрастни над 65 г. и деца. Пневмококовата ваксина осигурява имунитет срещу Стрептококус пневмоние за 6 години.





 
изпишете търсеното на латиница
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.