zdrave.bg
Диета и отслабване
»диета за плосък корем
диета за плосък корем... за корема и бедрата и 20 минути разходка – но само когато това е възможно. За разлика от това се препоръчва силно да се потърси подкрепа от околните или да се общума, макар и само онлайн, с други хора на същата диета.

Какво е мнението на специалистите

Повечето диетолози смятат диетата за пореден доста наивен опит за временно решение на проблема с наднорменото тегло, а тълкуването на проведените проучвания – за неточни.

Основното оспорвано схващане в диетата е, че разрешаването на неограничени порции от месо, мазнини и натрий няма как да бъде подкрепяно, защото има общ негативен върху здравето ефект. А ограниченият прием на плодове и нискомаслени млечни храни също не е добра идея, защото те биха осигурили на организма есенциални хранителни вещества и по специално фибри, калций и витамин D.

Атакувано е и „твърде опростеното схващане“ за ролята на инсулина, но като цяло специалистите одобряват препоръката за ограничаване в приема на твърде много въглехидрати, особено на т.нар. сложни, които се съдържат в бонбоните и други сладкиши.

Свалянето на 2 до 4 килограма за седмица и то само от една област се смята за нереалистично и дори да бъде постигнато, трудно може да бъде задържано в дългосрочен план.

Място за размисъл

Когато една диета звучи твърде хубаво, за да е истина, обичайно това е точно така.

Повишеното внимание към количеството и типа приемани въглехидрати безспорно е от полза, както и съветът да се четат внимателно етикетите на храните. Но диетичен план, който дава зелен светлина за храни като сандвичи, месо, бекон, колбаси, а елиминира здравословни храни като плодовете и нискомаслените млека, не препоръчва контрол на калориите и редовни физически натоварвания, е повод за замисляне и съмнения.

Дисбалансът в приема на типовете храна може да създаде недостиг на определени вещества и трудно може да доведе до трайно намаляване на теглото.

източник: dieti.info




 
изпишете търсеното на латиница
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.