zdrave.bg
Алтернативна медицина
»масаж
масаж... масаж в допълнение към тяхната терапия, често съобщават, че чувстват по-малко страх, болка и умора.

- Деца с диабет: Децата, които са били масажирани от техните родители всеки ден, са по-склонни да се придържат към лечението си и препоръчания им хранителен режим, което несъмнено им помага да регулират нивото на кръвната си захар.

- Имунна система: Хората с вируса на HIV, които са взели участие в проучвания с масажи, са показали повишен брой противодействащи клетки в своята кръв, което се свързва с завишена защитна функция на организма.

- Болка: В редица проучвания се наблюдава чувствително намаление на болка при хора, страдащи от фибромиалгия, мигрена и следоперативна болка. Болките в гърба също често се повлияват положително от масаж, въпреки че все още няма ясни доказателства за това, а някои проучвания са противоречиви.

Спортни схващания

Препоръчва се масажирането на най-използваните мускулни групи при активни тренировки, за да се предотврати мускулните схващания. Масажът може да подобри кръвотока до мускулите и да намали сковаността.

Какво да очакваме от масажа

Независимо от вида масаж, по време на него и след процедурата трябва да се чувствате спокойни и отпуснати. Когато ви масажират, очаквайте:

- Да отговорите на няколко въпроса: Масажистът ще иска да знае какво искате да постигнете с масажът - търсите ли помощ за схванат мускул или страдате от заболяване, или просто искате да се почувствате релаксирани. Вероятно ще трябва да отговорите също дали страдате от заболявания и какви са те - това има значение при определяне на безопасността и типа на масажа.

- Събличане: Преди масажа ще трябва свалите дрехите си или поне по-голямата част от тях. Ако това ви смущава и не може да се отпуснете, пробвайте масаж на стол - той се провежда, докато седите в специален стол, който се накланя напред, така че масажистът да има добър достъп до гърба ви.

- Ще бъдете помолени да легнете: В случай...



следва: медитация

 
изпишете търсеното на латиница
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.