zdrave.bg
Акне
»какво го причинява
какво го причинява... да се обриват - според своя менструален цикъл, но това не важи при повечето от тях, а също и при мъжете. Някои орални контацептиви могат да подобрят симптомите на акне. С изключение на случаите, когато е налице поява на вторични мъжки полови белези при жената, се смята, че хормоните не играят водеща роля в причиняването на акне.

• Козметика: Повечето козметични продукти не запушват порите. Все пак експертите препоръчват кремовете да се подбират според съдържанието – добре е те да не съдържат мазнини (или поне не твърде много според вида кожа).

В по-редки случаи допринасящ за акне фактор може да бъде:

• Натиск: При някои хора притискането на кожата (например от каска, стегната шапка или яка) може да утежни появило се акне.

• Медикаменти: Някои лекарства могат да причинят или влошат акнето. Такива са например препаратите, съдържащи йодиди, бромиди или стероиди. Повечето случаи на акне обаче не се причиняват от медикаменти.

• Професия: В някои професии излагането на кожата на различни индустриални продукти може да предизвика акне.

Все още истинската причина за появата на акне остава неизяснена напълно. Все пак съвременната медицина е откроила няколко най-вероятни причинителя:

• Хормони. Младежкото акне почти винаги започва с увеличение на производството на хормони. По време на пубертета както момчетата, така и момичетата, започват да произвеждат сравнително високи нива на андрогени – мъжки полови хормони, към които спада и тестостеронът. Той сигнализира на нашето тяло да секретира повече себум – восъчна субстанция, която нормално помага на кожата да остане влажна.

• Бактерии. Прекомерното количество себум запушва отвърстията на космените фоликули, особено тези по лицето, врата, гърдите и гърба. Така се получава благоприятна среда за развитието на бактерии и в резултат на това при предразположени хора се появяват множество комедони – състояние, наричано „невъзпалително акне”. Понякога стената на фоликула се спуква вследствие от увеличеното...следва: видове

 
изпишете търсеното на латиница
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.