zdrave.bg
Диабет
»инсулинотерапия
инсулинотерапия... на инсулин с кратко действие;
- в края на деня (преди вечеря) - въвеждане на инсулин с кратко действие;
- през нощта въвеждане на инсулин с пролонгирано действие.

Възможни усложнения

В някои случаи могат да възникнат следните усложнения:

- алергични реакции: сърбеж, обриви на мястото на инжектирането. Тези реакции често възникват в резултат на неправилно въвеждане на инсулина: с твърде дебела или тъпа игла, силно охладен или заради неправилен избор на мястото за инжектиране.

- хипогликемични състояния (твърде ниско ниво на захарта в кръвта): силно изразено чувство за глад, потене, сърцебиене, треперене. Срещат се при завишаване на дозата инсулин или при недостатъчно приемане на храна. При начални признаци на хипогликемия трябва се да изяжда 100 г хляб, 3-4 бучки захар или да изпива чаша сладък чай. При липса на положителен ефект следва да се потърси лекарска намеса. В някои случаи хипогликемичните състояния могат да възникнат и при силно физическо напрежение или психична травма.

- постинсулинови липодистрофии: изменения в кожата и изчезване на подкожно-мастната целулоза на мястото на инжекциите. Това усложнение се предизвиква от неправилно въвеждане на инсулина (на едно и също място, поради недостатъчно масажиране или употреба на студен инсулин). При склонност към липодистрофии с голяма точност трябва да се спазват правилата за въвеждане на инсулина и правилно да се редуват местата за всекидневното инжектиране.




следва: що е то

 
изпишете търсеното на латиница
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.